over Cinema Culinair

Een van die vele topevents uit Rotterdam

Wat is Cinema Culinair?

  • Heerlijk eten en drinken, gelijktijdig een topfilm bekijken en perfect getimed dezelfde gerechten proeven die op dat moment in de film te zien zijn. Dat is Cinema Culinair. Good film + good food + great timing. De clou zit ‘m in dat laatste. Een voorbeeld. Als de hoofdpersoon uit de film Estômago op 20 minuut en 54 seconden een Coxinha naar binnen werkt, dan moeten je gasten hetzelfde kunnen doen. Een minuutje eerder of later bepaalt het verschil tussen goed en fan-tas-tisch! Uiteindelijk gaat het erom dat mensen de film niet alleen zien en horen, maar ook proeven en voelen.

wat zijn de ambities?

Wies Sanders en Harold Smits houden van film & koken en van lekker eten & drinken. Zij laten via Cinema Culinair de rest van Nederland kennismaken met dit concept. Met een breed aanbod van eetfilms en drinkfilms in restaurants en op speciale locaties. En met Cinema Culinair kookboeken voor thuiskoks. Met als doel: film nog intenser beleven. Het moet ook niet beperkt blijven tot een klein groepje mensen. Cinema Culinair heeft de potentie om grote groepen mensen te verleiden, te laten experimenten en te ontroeren. Ook willen zij filmmakers uitdagen. “Kom niet bij elke film met Italiaans eten of met krab, maar durf te komen met onverwachte smaken. Waarom geen vegetarische films? Verras ons!”.
Wies Sanders en Harold Smits bij de start van Cinema Culinair in 2011 (foto: Harold Houdijk)

waar komt het idee vandaan?

Een uit de hand gelopen hobby, dat is het eigenlijk. Het idee van gelijktijdig eten en film kijken is ontstaan in de Rotterdamse Graaf Florisstraat. In die straat organiseren buren met elkaar activiteiten waar ze zelf enorm van houden. Van theaterstukken en kinderkoken tot proeverijen en films. De Rotterdamse hotspot BIRD, een jazzclub/restaurant onder de Hofbogen, heeft in 2012 het concept als eerste opgepikt en laat haar gasten elke maand genieten van een Cinema Culinair: filmhuisfilm + 5-gangenmenu + drankjes uit de film. Het urban publiek van BIRD smult ervan; elke maand weer volle bak.
Het is begonnen in 2008 met de film Sideways, een film over een wijnreis in California, met als uitdaging om exact dezelfde wijnen te serveren als in die film. Zodat je als kijker mee kunt proeven met de hoofdpersonen en de film in een extra dimensie kunt beleven. En ja hoor, dat werkte. En niet zo’n beetje ook. Van het een kwam het ander, waarbij de lat steeds hoger kwam te liggen. Intussen zijn ruim 25 films geanalyseerd naar eet- en drinkmomenten met culinaire scripts van films als: Tampopo (Japans), Big Night (Italiaans), Julie & Julia (Frans), Abel (Hollands), Sideways (California), Como Agua Para Chocolate (Mexicaans), La Grande Bouffe (Frans-Italiaans) en Estômago (Braziliaans).