Recept uit julie&julia:
boeuf bourguignon

julie childs boeuf bourguignon.

Niet zo maar een boeuf bourguignon, maar Julia Childs boeuf bourguignon! In de film Julie&Julia wordt het gerecht maar liefst drie keer bereid. De eerste keer brandt het aan, de tweede keer is het flauw, maar de derde keer 'yum!'. Stap voor stap naar de beste Bourgondische stoofpot, aan de hand van de film èn het kookboek.
Julias tip: droog het vlees, zodat het goed aanbakt (en niet meteen stooft)

BOEUF BOURGUIGNON VOOR 6 PERSONEN

Hoeveelheid Ingrediënt
150 gram spekreepjes*
4 el olijfolie
1,5 kilo rundvlees in blokjes van 5 cm dik
(dikke lende of spierstuk), 30 min. buiten de koelkast
1 wortel, grof gesneden
1 ui, in halve ringen
naar smaak zout en peper
2 el bloem
0,75 l volle, jonge rode wijn
1,75 l bruine fond of runderbouillon
1 el tomatenpuree
2 tenen knoflook, geplet
1 tl tijm
1 laurierblad
24 zilveruitjes
500 gr champignons
klontje boter
handvol peterselie
600 gram gekookte aardappelen
* bij Cinema Culinair verwerken we geen varkensvlees in de boeuf.  Maar het originele recept heeft wel spek.

Verwarm de oven voor tot 230 graden. Bak het spek in de olie in 2-3 minuten lichtbruin. Leg het op een schaal. Droog het vlees met keukenpapier. Bak ze met een paar stukjes tegelijk in de resterende hete olie tot ze aan alle kanten bruin zijn. Doe ze bij het spek. Doe hetzelfde met de wortel en ui en verwijder daarna het vet.
Voeg alles bij elkaar en laat 2,5 uur langzaam sudderen. De oven heeft een gelijkmatigere temperatuur dan een fornuis.
Deglacer met rode wijn.
Doe het vlees in een kasserol en meng met het spek, wat peper en zout en bloem. Zet deze in de oven en schud na 4 minuten het vlees nogmaals om. Zet de oven op 165 graden. Voeg de wijn en fond toe tot het vlees net onderstaat. Voeg tomatenpuree, knoflook en kruiden toe. Laat de stoofpot 2,5 tot 3 uur sudderen. Het vlees is gaar als je er gemakkelijk een vork in kan prikken. Smoor ondertussen de champignons in wat boter. Zeef de inhoud van de stoofpot. Veeg de kasserol schoon en voeg alle ingrediënten, ook de zilveruitjes samen, laat dit nog een paar minuten sudderen.
Laat een stoofpot minstens een nacht staan. Dat voorkomt dat het vlees flauw is.
Zet de voorverwarmde borden klaar. Warm de stoofpot op en verdeel over de borden. Bestrooi het met vers gehakte peterselie. Serveer met gekookte aardappelen.
DEEL dit bericht op: