Recept uit chef:
chocolate lava cake

"I would rather have you sit on my face after a brisk walk on a warm day, than suffer through that fucking lava cake again." 
– Foodcritic Ramsey Michel
Hmmm, blijkbaar is zo'n chocoladecake niet voor iedereen weggelegd. Chef Carl Casper legt in dit fragment uit de film Chef 'subtiel' uit aan zijn criticaster wat het verschil is tussen een undercooked cake en een echte chocolate lava cake. Hier volgt dus achtereenvolgens een undercooked en een echt lavacake recept.

UNDERCOOKED CHOCOLATE LAVA CAKE VOOR 6 PERSONEN

Hoeveelheid Ingrediënt
240 gram pure chocolade
150 gram ongezouten boter
185 gram bloem
300 gram fijne kristalsuiker
3 grote eieren
3 eidooiers
2 el poedersuiker
6 el aardbeien, in stukjes
6 el blauwe bessen
6 el slagroom
Ook nodig natuurlijk: een muffin-of cupcake vorm

Warm de oven voor op 220 graden. Vet 6 muffinvormpjes voor de lavacakes (ook wel moelleux genoemd) in.

Smelt de chocolade en de boter samen au bain marie. Meng en voeg de suiker toe en vervolgens ook de bloem. Terwijl je blijft roeren voeg je de eieren één voor één toe en hierna ook de extra eidooiers. Voeg tot slot de vanille en eventueel een likeurtje toe en meng het geheel met een spatel/lepel.

Verdeel het beslag gelijk over de vormpjes en zet ze in de oven voor ca. 12 minuten.
Wanneer je de cakes uit de oven hebt gehaald, maak je de zijkanten voorzichtig los van de vorm met een mesje en plaats je ze op een gebaksbordje. Wees voorzichtig, omdat enkel de buitenkant stevig is, de binnenkant is heerlijk smeuïg en komt meteen naar buiten als de lava cake ‘scheurt’.

BACKSTAGE:
Bestuif met de poedersuiker, serveer met wat aardbeien,  blauwe bessen en een toef slagroom. 
"Chocolate lava cake isn’t just undercooked chocolate cake…
you take a frozen cylinder of ganache and set it in a ramekin
so that as the outside cooks fully, the inside becomes molten.
It's fucking molten!"
– Chef Carl Casper
Wij van Cinema Culinair zijn natuurlijk enorm fan van Binging with Babish, de youtuber die op perfectionistische wijze allerlei recepten uit films nakookt en helder uitlegt. Hierboven zijn beroemde Chocolate Lava Cake, die hij ook nog eens maakt met twee bijzondere gasten: regisseur Jon Favreau en culinair regisseur Roy Choi. Dit recept is van Babish, maar dan vertaald.

CHEF CARL CASPERS CHOCOLATE LAVA CAKE VOOR 8 PERSONEN

DE GANACHE

De ganache
Hoeveelheid Ingrediënt
130 gram pure chocolade (min. 70%), in stukken
120 ml room
Doe de pure chocolade in een pan en verwarm au bain marie. Smelt de chocolade, roer eventueel met een rubberen spatel. Voeg langzaam de room toe, onder constant roeren, totdat het helemaal is vermengd met de chocolade. Doe deze ganache in een plastic bakje en zet voor minimaal 2 uur in de vriezer. Dit wordt dan de beruchte 'frozen cylinder of ganache'.

HET CAKEBESLAG

batter cake
chocoladecake beslag
Hoeveelheid Ingrediënt
270 gram pure chocolade (min. 70%), in stukken
170 gram boter, in stukjes (plus extra voor invetten)
6 grote eieren
115 gram basterdsuiker (plus extra voor het bepoederen)
1 tl vanilleextract
1 tl Grand Marnier
1 snuf zout
6 el bloem
Doe de pure chocolade met de boter in een pan en verwarm au bain marie. Roeren totdat alles goed gesmolten en vermengd is. Van het vuur afhalen. Roer in een grote kom de eieren, basterdsuiker, vanille, Grand Marinier en snuf zout tot het luchtig is. Terwijl je doorklopt, voeg in een straaltje de gesmolten chocoladeboter toe. Voeg dan steeds 1 lepel bloem toe, zodat het steeds goed door het mengsel wordt opgenomen. Dit is het cakebeslag.

DE GARNERING

chocolate-lava-cake
De garnering
Hoeveelheid Ingrediënt
8 aardbeien 
8 el blauwe bessen
4 el poedersuiker
4 el cacaopoeder
8 el slagroom (stijfgeklopt met suiker)
Verwarm de oven voor op 220 graden. Beboter 8 ramekins of cupcake vormpjes en strooi er wat bruine suiker overheen. Vul ieder vormpje tot 1/3 met het cakebeslag. Doe 2 theelepels bevroren ganache in het midden van het beslag. Voeg vervolgens weer beslag toe, zodat het helemaal is afgedekt. Het cakeje rijst, dus houdt ca. 1/2 cm afstand tot de bovenkant van de vorm.

Bak de cakejes in 11 minuten gaar, of totdat ze stevig zijn aan de buitenkant. Maak de cakejes los van de vorm met een mes en draai ze om op een rooster. Leg op een bord en garneer met aardbei en bosbessen. Zeef poedersuiker en cacaopoeder erover en maak af met toef slagroom.
There goes the lava!
Oké, een laatste tip dan nog: Op Netflix is inmiddels al het derde seizoen van The Chef Show the zien. Daarin is Jon Favreau (regisseur en hoofdrolspeler Chef) te zien met bekende koks en acteurs die allemaal een passie met koken delen. Heerlijk om te zien!
DEEL dit bericht op: