VAKANTIE INSPIRATIE

VAKANTIE INSPIRATIE

VAKANTIE INSPIRATIE

VAKANTIE INSPIRATIE

previous arrow
next arrow

REIS JE FOVORIETE EETFILM ACHTERNA

Zoek je nog inspiratie voor een fijne vakantieplek deze zomer? Misschien is het wel heeeeel leuk om het dorpje of de stad op te zoeken waar jouw favoriete eetfilm is opgenomen. Hou je heel erg van de film Chocolat? Bezoek dan Flavigny-sur-Ozerain (foto hierboven) in de Bourgogne, waar deze film is opgenomen.

Voor jou nu…. onze top 10. Laat je inspireren door deze prachtige filmlocaties en reis je favoriete eetfilm achterna. Kun je niet overal naartoe? Geen zorgen. Dan zijn er na de zomervakantie weer fijne film+diner voorstellingen die je al die mooie vakantieplekken laten zien, voelen, ruiken, proeven, enzovoorts.

VAKANTIETIP 1: PARIJS, FRANKRIJK

Films: “Julie & Julia” (2009), “Ratatouille” (2007)
De lichtstad staat bekend om zijn verfijnde keuken en romantische sfeer. Parijs biedt een rijke culinaire geschiedenis en talloze iconische eetplekken. Onder meer uit deze films:

Julie & Julia
• Le Cordon Bleu: De beroemde culinaire school in Parijs waar Julie Powell haar kookopleiding volgt, is een echte locatie die ook in de film te zien is.
• Verschillende markten in Parijs: Er zijn scènes gefilmd op echte Parijse markten zoals de Marché President Wilson, waar Julie Powell ingrediënten koopt voor haar recepten.

Ratatouille
• La Ruche: Dit is een kunstenaarskolonie in Montparnasse die diende als inspiratie voor de fictieve woning van de hoofdpersonages in de film, inclusief het uitzicht over Parijs.
• Le Palais Garnier: De beroemde opera van Parijs, ook bekend als de Opéra Garnier, heeft gediend als inspiratie voor de fictieve opera in de film, waar belangrijke scènes plaatsvinden.
• Montmartre: Hoewel niet direct genoemd als filmlocatie, wordt Montmartre vaak geassocieerd met enkele scènes in de film vanwege de Parijse sfeer en zijn artistieke geschiedenis.

VAKANTIETIP 2: Flavigny-sur-Ozerain, Frankrijk

Film: “Chocolat” (2000)
Dit charmante dorpje in Bourgondië biedt een idyllische setting met geplaveide straatjes en historische gebouwen, perfect voor een verhaal over verleiding en chocolade.

• La Place de l’Église: Dit is het centrale plein van Flavigny-sur-Ozerain. Het pittoreske plein met zijn oude stenen huizen en de gotische kerk van Saint-Genest diende als het centrale plein van Lansquenet-sous-Tannes in de film.

• Rue de l’Abbaye: De straat Rue de l’Abbaye in Flavigny-sur-Ozerain, die leidt naar de Abdij van Flavigny, wordt in de film gebruikt als een van de belangrijkste straten van Lansquenet-sous-Tannes. De straat en de omgeving behouden een middeleeuwse charme die goed past bij de setting van de film.

• Abdij van Flavigny: De Abdij van Flavigny, een historisch monument in het stadje, wordt niet alleen gebruikt als een visuele achtergrond in enkele scènes, maar het klooster en zijn terreinen dienden ook als inspiratie voor de abdij die in de film voorkomt.

VAKANTIETIP 3: Saint-Antonin-Noble-Val, Frankrijk

Film: “The Hundred-Foot Journey” (2014)
Dit pittoreske dorpje in het zuiden van Frankrijk biedt een authentieke Franse sfeer met smalle straatjes en oude stenen gebouwen. Ideale filmset voor deze film:

• La Place des Moines: Dit is het centrale plein van Saint-Antonin-Noble-Val en werd gebruikt als een belangrijke locatie in de film, waar scènes plaatsvinden rond de markt en lokale activiteiten.

• Rue de la Halle: Deze straat, met zijn karakteristieke arcaden en oude gebouwen, wordt ook in de film gebruikt als een van de belangrijkste straten van het dorp.

• Pont Vieux: De oude brug over de rivier de Aveyron, genaamd Pont Vieux, is te zien in enkele scènes van de film en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving van Saint-Antonin-Noble-Val.

VAKANTIETIP 4: Hidalgo, Mexico

Film: “Like Water for Chocolate” (1992)
De keuze voor Hidalgo als filmlocatie was vanwege de historische haciendas, natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom die de staat te bieden heeft, wat perfect paste bij de magisch-realistische elementen van deze film.

• Hacienda de Santa María Regla: Dit is een historische hacienda gelegen in Huasca de Ocampo, Hidalgo. Deze hacienda diende als de belangrijkste locatie voor de film, waar veel van de scènes zijn opgenomen die zich op de ranch afspelen, met indrukwekkende architectuur en weelderige tuinen. Laat de liefde vonken! (net als in de film).

• Presa de San Antonio Regla: Deze dam en het omliggende landschap rond Huasca de Ocampo werden ook gebruikt voor buitenopnames in de film. Het schilderachtige uitzicht op het water en de bergen vormde een prachtig decor voor sommige scènes.

• Andere delen van Hidalgo: Naast de Hacienda de Santa María Regla werden er ook opnames gemaakt op verschillende andere locaties in Hidalgo, die de traditionele Mexicaanse cultuur en landschappen weergeven die belangrijk zijn voor het verhaal.

VAKANTIETIP 5: Londen, Engeland

Film: “Burnt” (2015)
Londen, met zijn diverse en bruisende culinaire scene, biedt een dynamische achtergrond voor het verhaal van een chef-kok die streeft naar perfectie.

• The Langham Hotel: Dit luxe hotel in Londen diende als decor voor een van de restaurants in de film. De elegante setting en de professionele keuken waren geschikt voor de sfeer van een high-end restaurant.

• Borough Market: Een van de meest beroemde voedselmarkten van Londen, Borough Market, werd gebruikt voor enkele scènes waarin de hoofdpersonages ingrediënten kopen en inspiratie opdoen.

• Londen City: Verschillende straten en wijken in Londen, met hun diverse architectuur en stedelijke sfeer, fungeerden als achtergrond voor scènes die zich buiten de restaurants afspeelden.

VAKANTIETIP 6: Tokio, Japan

Films: “Tampopo” (1985), “Jiro Dreams of Sushi” (2011)
Tokio is een culinaire hoofdstad met een rijke traditie van zowel straatvoedsel als haute cuisine, wat het een perfecte setting maakt voor deze eetfilms.

Tampopo
• Ramen-restaurants in Tokyo: De film bevat verschillende ramen-restaurants verspreid over Tokyo, waarvan sommige echte locaties waren die op dat moment populair waren. Deze restaurants dienden niet alleen als achtergrond voor de film, maar hielpen ook bij het vastleggen van de authentieke sfeer en cultuur van de ramen-cultuur in Japan.
• Shin-Yokohama Raumen Museum: Hoewel niet direct verbonden met de productie van de film, staat het Shin-Yokohama Raumen Museum bekend om zijn rol in het behouden van de geschiedenis van ramen in Japan. Dit museum kan worden gezien als een moderne inspiratiebron voor de ramen-cultuur die ook wordt verkend in “Tampopo”.

Jiro Dreams of Sushi
• Sukiyabashi Jiro: Dit is het belangrijkste restaurant dat wordt geportretteerd in de film. Het restaurant bevindt zich in de kelder van een kantoorgebouw in Ginza, een van de meest prestigieuze en chique wijken van Tokyo. De kleine, intieme eetruimte en de precieze manier waarop sushi wordt bereid, zijn essentiële elementen van de documentaire.
• Tsukiji vismarkt: Hoewel de documentaire voornamelijk draait om het restaurant van Jiro Ono, zijn er ook enkele scènes gefilmd op de Tsukiji-vismarkt. Deze markt, die nu is verplaatst naar Toyosu, stond bekend als ‘s werelds grootste vismarkt en was een cruciale bron van verse ingrediënten voor Sukiyabashi Jiro.
• Ginza: De wijk Ginza zelf wordt ook getoond in de film, met zijn neonverlichte straten, luxe winkels en restaurants die een contrast vormen met de ingetogenheid van Sukiyabashi Jiro.

VAKANTIETIP 7: Curitiba, Brazilië

Film: “Estômago” (2007)
De keuze voor Curitiba – naast Sao Paulo – als filmlocatie was belangrijk vanwege de broeierige sfeer van de stad en toont de levendige culinaire omgeving uit deze film.

• Mercado Municipal de Curitiba (Mercado Municipal de São Francisco): Deze markt speelt een centrale rol in de film. Het is een levendige locatie waar voedsel wordt verkocht en waar de hoofdpersonages cruciale momenten ervaren die verband houden met hun relatie tot voedsel en de culinaire wereld.

• Rua São Francisco: Deze straat in Curitiba wordt ook genoemd in de film. Het is een historische straat in het centrum van de stad, bekend om zijn architectuur en culturele betekenis. In de film wordt deze straat gebruikt om de sfeer van het stadsleven te benadrukken

VAKANTIETIP 8: Jylland, Denemarken

Film: “Babette’s Feast” (1987)
De keuze voor Jylland (Jutland) als filmlocatie was essentieel om de authentieke en ingetogen sfeer van het afgelegen Deense dorp en de traditionele Deense levensstijl nauwkeurig weer te geven.

• Kustlijnen: Jylland heeft een uitgestrekte kustlijn langs de Noordzee en de Oostzee. De film heeft gebruik gemaakt van deze pittoreske kustgebieden voor buitenopnames die de natuurlijke schoonheid van het Deense landschap benadrukken.

• Fjerritslev: Dit dorp diende als een van de belangrijkste filmlocaties. De scènes met de kerk en de omliggende huizen werden hier opgenomen.

• Vesløs: Dit dorp ligt in de buurt van Fjerritslev en werd ook gebruikt voor diverse buitenopnames in de film.

VAKANTIETIP 9: LA – Miami, Amerika

Film: “Chef” (2014)
Reis chef Carl Casper achterna langs de belangrijkste locaties die hij aandoet met zijn foodtruck in de feelgood film Chef.

Los Angeles, Californië:
• The Brentwood Country Mart: Dit is waar Carl Casper (Jon Favreau) het restaurant verlaten wordt na zijn explosieve uitbarsting.
• Franklin Canyon Park: Een van de parken waar Carl en zijn team hun foodtruck parkeren.

Austin, Texas:
• Franklin Barbecue: Een beroemde barbecueplek waar Carl en zijn team stoppen voor een maaltijd.
• East Sixth Street: Bekend om zijn levendige muziek- en foodtruck-scene, waar Carl zijn gerechten serveert.

New Orleans, Louisiana:
• Café du Monde: Een iconisch café bekend om zijn beignets en café au lait.
• French Market: Een historisch marktgebied waar Carl en zijn team hun foodtruck parkeren en bedienen.

Miami, Florida:
• Versailles Restaurant: Een beroemde Cubaanse eetgelegenheid waar Carl inspiratie opdoet en Cubaanse sandwiches proeft.
• Little Havana: Diverse scènes in Miami, waaronder de scènes waar Carl de foodtruck ophaalt en gereed maakt voor de reis.

VAKANTIETIP 10: Amsterdam, Nederland

Film: “Turks Fruit” (1973)
Soms hoef je niet ver te reizen om een filmset te verkennen. Wat dacht je van Amsterdam? De locaties werden zorgvuldig gekozen om de sfeer en het tijdsbeeld van Amsterdam in de jaren ’70 vast te leggen, en om het verhaal van liefde, passie en verlies in een stedelijke omgeving te versterken.

• Rokin en Damrak: De bekende straat van Centraal Station via de Dam naar de Munt, waar de bekend fietsscène is opgenomen.

• Leidsekade 60: Het appartement van Olga, waar veel belangrijke scènes zich afspelen.

• Vondelpark: Rode wijn drinken in de stromende regen, die scènes is opgenomen in dit populaire park vlakbij het Leidseplein, wat ook in de film voorkomt.

• De Pijp: Deze wijk, bekend om zijn levendige sfeer, kennen we van de scène met het cornetto-ijsje.

GERELATEERD:

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

IO SONO L’AMORE

Deze film is een combinatie van La Grande Bellezza en Festen, Een prettig lome film waar je zowel bij wegdroomt als verschrikt toekijkt naar de ineenstorting van een gezin. Prachtige beelden, ingehouden emoties en… geweldige gerechten.

JULIE & JULIA

Geweldige foodfilm met superveel gerechten. En met Meryl Streep… zij zorgt ervoor dat je elke keer weer enorm moet lachen. Douze points: echt een eerbetoon aan Julia Child.

NO RESERVATIONS

Aandoenlijke film over een perfectionistische chefkok Kate (Catherine Zeta-Jones) die plotseling voor haar nichtje moet zorgen (een glansrol voor de kleine Abigail Breslin). Liefde gaat door de maag.
Winkelwagen
Scroll naar boven