RECEPTEN

RECEPTEN

NU TE KOOP

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

RECEPTEN

RECEPTEN

NU TE KOOP

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

previous arrow
next arrow

Dit is een overzicht van alle recepten die in de filmfoodblog aan de orde komen. Kijk voor het verhaal achter de recepten dus op de filmfoodblog

DE MARATHON

Marathon pasta
Pasta eten voor de stapeling van koolhydraten

RECEPT PASTA PARMEZAAN

HoeveelheidIngrediënten
1Ui, gesnipperd
1 teenKnoflook, geperst
30 gramBoter
30 gramMozzarella
50 gramParmezaanse kaas, geraspt
2 takjesVerse peterselie
1 elOlijfolie

Verwarm wat olie in een pan en bak de ui en de knoflook op laag vuur. Smelt in een ander pannetje de boter. Wanneer de boter helemaal gesmolten is, kun je de bloem toevoegen. Roer het goed met een garde door en laat even garen. Giet een beetje melk bij het mengsel. Roer goed door, totdat deze wordt opgenomen door de bloem. Herhaal dit tot de melk op is. Laat het geheel nog even op het vuur staan, zodat de saus wat indikt. Trek de mozzarella uit elkaar en roer de stukjes samen met de Parmezaanse kaas door de saus. Laat de kaas goed door de saus smelten, schep vervolgens de gebakken uitjes door de saus. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat peterselie.

Smurfensap De Marathon
Bijpassend drankje: ‘rot toch op met je smurfensap’ (minuut 45)
banaan
Nagerecht: banaan (minuut 62)

ALWAYS BE MY MAYBE

Kimchi
Kimchi voor de Kimchi pannenkoek (minuut 93)

RECEPT KIMCHI JUN (KIMCHI PANNENKOEK)

HoeveelheidIngrediënt
1 potjeKimchi (of beter zelfgemaakt*), kleingesneden
1Kleine ui, gesnipperd
3Bosuitjes
3 elBloem (of meer indien nodig)
1 tlSuiker
3 elWater
3 elSpam, fijngesneden
4 elZonnebloemolie

* Kimchi is gefermenteerde groente, meestal Chinese kool. De smaak is friszuur en pittig, een gemakkelijk recept is hier op Culy.nl te vinden.
** Spam of Smac is ingeblikt varkensvlees. Het wordt toegevoegd door de hoofdrolspeelster om de smaak van vroeger te benadrukken. (Haar moeder kon niet koken…) Kan naar smaak weggelaten worden.

Meng de kimchi, wat nat van de kimchi, ui, bosui, suiker, bloem en water in een schaal tot een beslag. Verwarm een koekenpan met anti-aanbaklaag en doe er 2 el olie in. Giet het beslag in de pan en spreid het gelijkmatig over de bodem.
Bak het rustig in 3 tot 5 minuten tot de onderkant krokant en goudbruin is. Draai de pannenkoek voorzichtig om. Dit kan met een spatel of flip het om met behulp van een grote deksel of flip uit de pan in de lucht (voor gevorderden, maar in de film gebeurt dat dus altijd). Giet langs de rand 2 el olie erbij, til de pannenkoek op zodat de olie het midden van de pan bereikt. Bak 3 tot 5 minuten tot het bruin is. Vlij de pannenkoek op een grote schaal, snij in punten en serveer direct.

HET REGENT GEHAKTBALLEN

Het regent ook hamburgers (minuut 19) en ontbijt (minuut 26), snoep (minuut 27), ijs (minuut 31), steaks (minuut 40) en..en..
spaghetti storm
Spaghetti meatballs tornado (minuut 49)

RECEPT AMERIKAANSE GEHAKTBALLETJES

HoeveelheidIngrediënt
3 snedenWitbrood, zonder korst, in kleine blokjes gesneden
180 mlKoud water
500 gramRundergehakt
500 gramItaliaanse worstjes, het gehakt uit de darm gehaald
50 gramParmezaanse kaas, geraspt
4 tenenKnoflook, gesnipperd
2 tlZout en peper
1Ei
100 gramBloem
100 gramBoter

Mix het broodkruim met het water en laat even apart staan. Mix gehakt,Italiaans gehakt, Parmezaanse kaas, knoflook, zout, peper, ei en het broodkruim goed door elkaar. 

Vorm er gehaktballen van ter grootte van een bolletje ijs. Doe bloem in een kom, rol de balletjes erdoor. 

Verwarm de boter in een braadpan en braad de balletjes goudbruin. Dit moet in 2 keren, zorg ervoor dat er niet teveel balletjes in 1 keer in de pan zijn. Draai steeds om zodat alle zijden goed bruin zijn.

Als je de balletjes in een pastasaus opwarmt kunnen ze daarin nagaren. Zo niet, bak de balletjes wat langer, zodat ze door en door gaar zijn.

Jell-o
Als nagerecht: een reuze Jell-o, huis gemaakt van gelatinepudding

ADRIFT

adrift
Jagen op verse vis (minuut 83)

RECEPT TONIJNCARPACCIO

HoeveelheidIngrediënten
1 moot (250 gram)Tonijn, zelf met een harpoen geschoten
125 gramRucola of ander beschikbaar saladegroen
20 gramGeschaafde Parmezaanse kaas
1 elKappertjes, afgespoeld (of gebruik zout)
snufjeChilivlokken
1 el Citroensap
1 teentjeKnoflook, uitgeperst
SnufjesZout en peper

Verwijder eventuele vliezen of kraakbeen van de tonijn, verpak de vis stevig in huishoudfolie en leg hem ca. 1 uur in de vriezer, tot het vlees licht bevroren maar zeker niet hard is. Doe ondertussen voor de dressing het citroensap, de olijfolie, knoflook, kappertjes, chilivlokken en wat zout en peper in een kom en klop alles door elkaar. Snijd de tonijn met een scherp mes in heel dunne plakken. Ais dit lastig blijkt te zijn, snijd de vis dan in plakken en leg ze tussen twee lagen huishoudfolie. Klop dan met een houten deegroller zachtjes op de vis zonder de vis kapot te slaan. Rol de plakken vis uit tot de gewenste dikte – zo zullen alle sporen van het kloppen worden uitgewist. Verdeel de plakken vis zodanig over vier borden dat deze volledig zijn bedekt. Besprenkel de vis met de dressing en leg in het midden wat rucola. Bestrooi het geheel met de Parmezaanse kaas.

pindakaas
Sidedish: Skippy pindakaas (minuut 47)

2001, A SPACE ODYSSEY

space odyssey
Bord met vier kleuren puree (minuut 60)

RECEPT VIER KLEUREN PUREE

HoeveelheidIngrediënt
1 bakjeHummus (kant en klaar)
1 zakDiepvrieserwten
5 blaadjesMunt
10 (2*5)Bloemige aardappelen, geschild en in stukken
10Worteltjes, in stukken
100 mlBouillon, warm
1 bakjeChocolademousse (kant en klaar)

Kook de aardappelen gaar in gezouten water, de helft kook je met de worteltjes gaar, de andere helft kook je apart.

Voeg daar in de laatste minuten de erwtjes toe. Giet af en pureer. Meng nog wat bouillon erdoor heen en breng op smaak met peper en zout.

Doe de vier purees in identieke schaaltjes en serveer. 

GOODFELLAS

Goodfellas garlic
Knoflook voor de pastasaus (minuut 49)

RECEPT PASTASAUS ALA MAMA SCORSESE

HoeveelheidIngrediënt
1 groteUI, in kleine stukken gesneden
2 elOlijfolie
3 blikjesHele tomaten
2 blikjesTomatensaus
500 mlWater
1 klein blikjeTomatenpuree
6 tenenKnoflook, gepeld en zeer dun gesneden
2Wortelen, geschild en in stukjes
1Aardappel, geschild en in stukjes
5 elBasilicum, fijngesneden
5 elPeterselie, fijngesneden
Naar smaakZout en cayennepeper

Bak de ui 5 minuten in de olie, regelmatig roeren. Pureer de tomaten in een blender. Voeg alle tomaten, het water, de groenten en de kruiden toe in de pan. Breng het aan de kook en zet het vuur dan laag. Roer regelmatig, dek af en verwarm minstens 30 minuten. Serveer met de gehaktballen uit dit recept.

THE INVITATION

The-Invitation

RECEPT ROSBIEF

HoeveelheidIngrediënten
1,5 kiloRosbief (heel, eventueel met keukentouw tot rollade gebonden)
2Uien, gepeld en grof gesneden
2Wortelen, gewassen en grof gesneden
2 stengelsBleekselderij, gewassen en grof gesneden
1 bundelVerse kruiden als thijm, rozemarijn, laurierblad en salie
1 bolKnoflook, tenen los maar niet gepeld
genoegOlijfolie
genoegZout en peper

Leg alle groenten, knoflook en kruiden in een ovenschaal en besprenkel ruim met olie. Besprenkel de rosbief met olie en wrijf ruim in met zout en peper. Leg bovenop de groenten. Doe de schaal in de oven en verlaag de hitte tot 200 graden. Bak voor een rauwe/saignant rosbief circa 45 minuten, voor een medium roast: 1 uur, bien cuit: 1 uur en 15 minuten. Haal de rosbief uit de oven en laat nog 15 minuten rusten, ingepakt in zilverfolie en een theedoek.

EL HOYO

el hoyo

RECEPT PANNACOTTA MET FRAMBOZENCOULIS (4 P.)

HoeveelheidIngrediënten
1 dlMelk
5 dlSlagroom
20 gramVanillesuiker
100 gramSuiker
1Vanillestokje
8 gramGelatine
70 gramFrambozen
2,5 dlWater of lichte rode wijn
1 elCitroensap
300 gramPoedersuiker

Feitelijk een slagroomgelatine, maar o zo lekker! Het gerecht vervult een sleutelrol in de film El Hoyo.

Vul een beker met koud water en week er de gelatineblaadjes in.

Schenk de room en de melk in een pan en breng het mengsel rustig aan de kook. Strooi de suiker in het roommengsel en roer. Snij de vanillestok overlangs in twee en gebruik een mespunt om er de pikzwarte zaadjes uit te schrapen. Roer ze door de room.
Knijp de geweekte gelatine uit en los de soepele blaadjes op in de hete room. Roer met de garde tot de suiker volledig is opgelost. Laat de room maar heel kort koken.

Zet de vormpjes op een schaaltje. Verdeel er de gekookte room in en plaats ze in de koelkast. Geef het roomdessert 3 tot 4 uur de tijd om af te koelen en op te stijven.

Mix met een blender of cutter de frambozen tot puree en wrijf ze door een zeef, om de pitjes te verwijderen. Laat op een zacht vuurtje het water of de wijn met de poedersuiker en het citroensap inkoken tot een siroop. Als de frambozen iets zuurder zijn, voeg dan wat meer suiker toe.

Voeg de frambozenpuree aan toe, roer goed om en laat nog enkele minuten meekoken.

Stort de panna cotta op een dessertbordje en serveer met warme of koude coulis.

ESTÔMAGO

negroni filmstill

RECEPT NEGRONI COCKTAIL

HoeveelheidIngrediënten
1 clGin
1 clCampari
1 clRode Vermouth
1 Sinaasappel
1 deelIJsblokjes
enkele druppelsAngostura

Ook nodig: 
– old fashioned ‘whiskey’ / tumbler glazen
– garneermesje
– rietje

Met het garneermesje kun je lange dunne repen snijden van de sinaasappelschil. Bind dit om een rietje en doe dit een tweetal minuten in een bakje met ijs of even in de diepvries. 

Het sap van de sinaasappel pers je uit en vermeng je met de gin, Campari en rode Vermouth. Meng kort door elkaar. Doe de sinaasappelslinger in een glas, voeg de ijsblokjes toe en giet de cocktail in het glas. Voeg op het laatst de druppel angostura toe.

THE LUNCHBOX

RECEPT BHARWA BHINDI

HoeveelheidIngrediënten
100 gramOkra
1 tlCitroensap
1 tlChilivlokken
2 tlGemalen koriander
1/2 tlKomijnpoeder
1 tlKurkuma
1 elKokosschaafsel
1 tlZout
1Rode ui, gesnipperd
1Rode paprika, in reepjes
2,5 elGember, geschild en geraspt
2 elOlie

Was de okra en droog heel goed af. Snij voorzichtig de steeltjes eraf (niet te ver naar beneden snijden) en maak in elke okra een inkeping van de boven naar de onderkant zonder dat je helemaal door de okra heen snijdt. 

Roer de specerijen tot de ui door elkaar, en schep deze masalapasta met een theelepel in de okra’s en duw de pasta er met je vingers voorzichtig verder in. Bewaar de rest van de masala voor later. 

Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de ui toe, laat 30 seconden fruiten en leg de gevulde okra’s in de pan. Bak 5 minuten terwijl je voorzichtig roert. 

Leg de deksel op de pan en bak op laag vuur, terwijl je af en toe roert. Voeg de paprika, gember en de rest van het zout toe, draai het vuur naar middelhoog en roerbak voorzichtig 5-7 minuten. Leg het deksel weer op de pan en bak nog eens 5-6 minuten.

Roer de rest van de masalapasta erdoor als de okra bijna gaar is. Leg de deksel op de pan en verwarm op laag vuur tot de okra helemaal gaar is. 

Serveer met roti of paratha brood.

okra
Okra

Winkelwagen
Scroll naar boven