RECEPT UIT THE LUNCHBOX: BHARWA BHINDI

RECEPT UIT THE LUNCHBOX: BHARWA BHINDI

NU TE KOOP

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

RECEPT UIT THE LUNCHBOX: BHARWA BHINDI

RECEPT UIT THE LUNCHBOX: BHARWA BHINDI

NU TE KOOP

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

previous arrow
next arrow

‘Sometimes the wrong train takes you to the right station’

– Shaikh

In de film The Lunchbox zien we het -bijna- feilloze systeem van de dabawallahs aan het werk: moeder de vrouw kookt warme lunch voor man op het werk en een ingenieus logistiek systeem van mensen die de lunchboxen vervoeren zorgt ervoor dat het op tijd op de juiste plek komt. Zo niet in The Lunchbox, waar de lunch op een verkeerde plek beland, maar wel in juiste handen.

Iedere dag kookt de vrouw wat anders en is de ontvanger verrast door het lekkere eten. De ene keer een favoriet gerecht van haar man, dan een gerecht van oma en altijd bereid met hulp van kruiden van ‘auntie’, de bovenbuurvrouw. 

Een mooi en heerlijk gerecht is Bharwa Bhindi, gevulde okra. Okra is in Nederland bekend uit de Surinaams en Cajun keuken, maar in de Indiase keuken is het ook gangbaar. Okra is een vruchtgroente, in de categorie van courgette, paprika en aubergine. Kenmerkend is een lichte slijmerigheid als je de okra opensnijdt. Okra’s zijn volop te koop op de markt of in Surinaamse en Indiase winkels, soms zelfs in de supermarkt.

okra

RECEPT BHARWA BHINDI

HoeveelheidIngrediënten
100 gramOkra
1 tlCitroensap
1 tlChilivlokken
2 tlGemalen koriander
1/2 tlKomijnpoeder
1 tlKurkuma
1 elKokosschaafsel
1 tlZout
1Rode ui, gesnipperd
1Rode paprika, in reepjes
2,5 elGember, geschild en geraspt
2 elOlie

Was de okra en droog heel goed af. Snij voorzichtig de steeltjes eraf (niet te ver naar beneden snijden) en maak in elke okra een inkeping van de boven naar de onderkant zonder dat je helemaal door de okra heen snijdt. 

Roer de specerijen tot de ui door elkaar, en schep deze masalapasta met een theelepel in de okra’s en duw de pasta er met je vingers voorzichtig verder in. Bewaar de rest van de masala voor later. 

Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de ui toe, laat 30 seconden fruiten en leg de gevulde okra’s in de pan. Bak 5 minuten terwijl je voorzichtig roert. 

Leg de deksel op de pan en bak op laag vuur, terwijl je af en toe roert. Voeg de paprika, gember en de rest van het zout toe, draai het vuur naar middelhoog en roerbak voorzichtig 5-7 minuten. Leg het deksel weer op de pan en bak nog eens 5-6 minuten.

Roer de rest van de masalapasta erdoor als de okra bijna gaar is. Leg de deksel op de pan en verwarm op laag vuur tot de okra helemaal gaar is. 

Serveer met roti of paratha brood.

okra
Okra

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Winkelwagen
Scroll naar boven