VAN CUBA NAAR MIAMI
Voor een boterham met ham en kaas maakt de Cubano meer furore dan je zou verwachten. In de 19e eeuw konden Cubanen gemakkelijk naar Florida reizen, en ze brachten hun favoriete broodje mee. De overlevering is dat het broodje pas in Miami/Key West werd zoals het nu is. Er is een regionaal verschil tussen Tampa (met salami) en Miami (zonder salami), en natuurlijk doen wij het zoals in de film, en dat is de Miami-versie. In de film wordt het ook een Medianoche genoemd of Midnight Sandwich, dat is een kleinere versie van de Cubano.
MARINADE VARKENSSCHOUDER
Hoeveelheid | Ingrediënten |
---|---|
1 deel | Sinaasappelsap |
1/8 deel | Rijstazijn |
1/8 deel | Zout |
1/8 deel | Suiker |
1/8 deel | Water |
1/8 deel | Gemberpuree |
1/8 deel | Knoflookpuree |
naar smaak | Verse salie, rozemarijn, tijm, peperkorrels (geplet) en laurierblad |
2 kilo | Varkensschouder, zonder bot en zonder vel |
We beginnen met de marinade voor de varkensschouder. Meng de ingrediënten (tot de varkensschouder) in de blender, leg de schouder in een passende kom en giet de marinade erover. Laat minstens zes uur marineren in de koeling, hoe langer hoe beter.
MOJO RUB
Hoeveelheid | Ingrediënten |
---|---|
heel veel | Koriander |
ook veel | Olijfolie |
bos | Verse munt |
bos | Verse oregano |
van 3 stuks | Sinaasappelzest |
van 3 stuks | Sinaasappelsap |
van 1 stuks | Limoensap |
1 el | Komijn |
1 el | Zout en zwarte peper |
12 tenen | Knoflook, uitgeperst |

De marinade is niet genoeg, er moet ook een kruidige buitenkant gemaakt worden. Alle ingrediënten goed mengen in de blender tot een gebonden soepig geheel.
Het varkensvlees ermee in wrijven zoals Martin hierboven doet in de film. Zout en peper erover malen. In de oven 3 tot 4 uur op 90 graden langzaam garen en dan een half uur op hoge temperatuur voor de korst. Gebruik een thermometer om de binnentemperatuur goed te controleren.
Haal het vlees uit de oven en leg het varken op een bord om het 20 minuten te laten rusten. Snijd het varkensvlees in dunne plakken.

RECEPT CUBANO
Hoeveelheid | Ingrediënten |
---|---|
1 | Cubaans broodje, dat kan ook een pistolet of een halve baguette zijn |
2 el | Boter |
2 plakjes | Gekookte ham |
2 plakjes | Gemarineerde en gebraden varkensschouder |
2 plakjes | Ontbijtspek |
2 plakjes | Gouda kaas of Zwitserse kaas |
1/2 | Grote augurk, in plakken |
1 el | Mosterd |
Snij het broodje doormidden en smeer in met boter. Bak de broodjes, de ham, het spek en het varkensvlees even aan in de pan.
Beleg de helft van het broodje met vlees, kaas en augurk (pickles) volgens illustratie. Ben vooral niet zuinig met beleg.
Smeer de andere helft in met mosterd en leg op elkaar.
Smeer de boven-en onderkant van het broodje in met boter, ook dat niet te zuinig doen.
Doe het onder de contactgrill tot de kaas gesmolten is en het brood mooi bruin.*
Voor het echte foodtruck gevoel kieper je de Cubano in een take away bakje.
* Wij gebruiken vaak een paninibroodje omdat we geen contactgrill hebben. Een panini is dan geschikter.


Wil je het liever op een filmpje zien? Babish heeft alles uitvoerig gedaan en hieronder de ideale Cubano gemaakt.