RECEPT UIT CHEF: CHOCOLATE LAVA CAKE

RECEPT UIT CHEF: CHOCOLATE LAVA CAKE

NU TE KOOP

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

RECEPT UIT CHEF: CHOCOLATE LAVA CAKE

RECEPT UIT CHEF: CHOCOLATE LAVA CAKE

NU TE KOOP

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

previous arrow
next arrow

‘I would rather have you sit on my face after a brisk walk on a warm day, than suffer through that fucking lava cake again.’

– Foodcritic Ramsey Michel

Hmmm, blijkbaar is zo’n chocoladecake niet voor iedereen weggelegd. Chef Carl Casper legt in dit fragment uit de film Chef ‘subtiel’ uit aan zijn criticaster wat het verschil is tussen een undercooked cake en een echte chocolate lava cake. Hier volgt dus achtereenvolgens een undercooked en een echt lavacake recept.

lava cake 1
Chocolate lava cake

RECEPT UNDERCOOKED LAVA CAKE (6 P)

HoeveelheidIngrediënten
240 gramPure chocolade
150 gramOngezouten boter
185 gramBloem
300 gramFijne kristalsuiker
3Grote eieren
3Eidooiers
2 elPoedersuiker
6 elAardbeien, in stukjes
6 elBlauwe bessen
6 elSlagroom

Ook nodig natuurlijk: een muffin-of cupcake vorm

Warm de oven voor op 220 graden. Vet 6 muffinvormpjes voor de lavacakes (ook wel moelleux genoemd) in.

Smelt de chocolade en de boter samen au bain marie. Meng en voeg de suiker toe en vervolgens ook de bloem. Terwijl je blijft roeren voeg je de eieren één voor één toe en hierna ook de extra eidooiers. Voeg tot slot de vanille en eventueel een likeurtje toe en meng het geheel met een spatel/lepel.

Verdeel het beslag gelijk over de vormpjes en zet ze in de oven voor ca. 12 minuten.
Wanneer je de cakes uit de oven hebt gehaald, maak je de zijkanten voorzichtig los van de vorm met een mesje en plaats je ze op een gebaksbordje. Wees voorzichtig, omdat enkel de buitenkant stevig is, de binnenkant is heerlijk smeuïg en komt meteen naar buiten als de lava cake ‘scheurt’.

Smelt de chocolade en de boter samen au bain marie. Meng en voeg de suiker toe en vervolgens ook de bloem. Terwijl je blijft roeren voeg je de eieren één voor één toe en hierna ook de extra eidooiers. Voeg tot slot de vanille en eventueel een likeurtje toe en meng het geheel met een spatel/lepel.

Verdeel het beslag gelijk over de vormpjes en zet ze in de oven voor ca. 12 minuten.
Wanneer je de cakes uit de oven hebt gehaald, maak je de zijkanten voorzichtig los van de vorm met een mesje en plaats je ze op een gebaksbordje. Wees voorzichtig, omdat enkel de buitenkant stevig is, de binnenkant is heerlijk smeuïg en komt meteen naar buiten als de lava cake ‘scheurt’.


Bestuif met de poedersuiker, serveer met wat aardbeien,  blauwe bessen en een toef slagroom. 

“Chocolate lava cake isn’t just undercooked chocolate cake…

you take a frozen cylinder of ganache and set it in a ramekin 

so that as the outside cooks fully, the inside becomes molten.

It’s fucking molten!”

– Chef Carl Casper

Wij van Cinema Culinair zijn natuurlijk enorm fan van Binging with Babish, de youtuber die op perfectionistische wijze allerlei recepten uit films nakookt en helder uitlegt. Hierboven zijn beroemde Chocolate Lava Cake, die hij ook nog eens maakt met twee bijzondere gasten: regisseur Jon Favreau en culinair regisseur Roy Choi. Hieronder is het recept van Babish, maar dan vertaald en in delen uiteengesplitst.

ganache
De ganache

RECEPT GANACHE

HoeveelheidIngrediënten
130 gramPure chocolade (min. 70%), in stukken
120 mlRoom

Doe de pure chocolade in een pan en verwarm au bain marie. Smelt de chocolade, roer eventueel met een rubberen spatel. Voeg langzaam de room toe, onder constant roeren, totdat het helemaal is vermengd met de chocolade. Doe deze ganache in een plastic bakje en zet voor minimaal 2 uur in de vriezer. Dit wordt dan de beruchte ‘frozen cylinder of ganache’.

batter cake
Chocoladecake beslag

RECEPT CAKEBESLAG

HoeveelheidIngrediënten
270 gramPure chocolade (min. 70%), in stukken
170 gramBoter, in stukjes, plus extra voor invetten
6Grote eieren
115 gramBasterdsuiker (plus extra voor het bepoederen)
1 tlVanille-extract
1 tlGrand Marnier
1 snufZout
6 elBloem
chocolate-lava-cake
De garnering

RECEPT GARNERING

HoeveelheidIngrediënten
8Aardbeien
8 elBlauwe bessen
4 elPoedersuiker
4 elCacaopoeder
8 elSlagroom (stijfgeklopt met wat suiker)

Verwarm de oven voor op 220 graden. Beboter 8 ramekins of cupcake vormpjes en strooi er wat bruine suiker overheen. Vul ieder vormpje tot 1/3 met het cakebeslag. Doe 2 theelepels bevroren ganache in het midden van het beslag. Voeg vervolgens weer beslag toe, zodat het helemaal is afgedekt. Het cakeje rijst, dus houdt ca. 1/2 cm afstand tot de bovenkant van de vorm.

Bak de cakejes in 11 minuten gaar, of totdat ze stevig zijn aan de buitenkant. Maak de cakejes los van de vorm met een mes en draai ze om op een rooster. Leg op een bord en garneer met aardbei en bosbessen. Zeef poedersuiker en cacaopoeder erover en maak af met toef slagroom.

GERELATEERD:

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

CHEF

Chef is een 100% feel good film. Het biedt geweldige gerechten, een Latijnse smaak en mensen die hun baan opzeggen om hun instinct te volgen. Wie wil dat nou niet?

Winkelwagen
Scroll naar boven