DE MAGISCHE MEXICAANSE KEUKEN

DE MAGISCHE MEXICAANSE KEUKEN

NU TE KOOP

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

DE MAGISCHE MEXICAANSE KEUKEN

DE MAGISCHE MEXICAANSE KEUKEN

NU TE KOOP

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

previous arrow
next arrow

Mexicaanse films en boeken zijn gemakkelijk te herkennen: vroeg of laat verschijnt er een geest in het verhaal. De Mexicaanse culturele geschiedenis van Azteken en Maya wordt gecombineerd met de Spaanse katholieke opvattingen, dus het bovennatuurlijke is nooit erg ver weg. De Mexicaanse viering van de Dia de Muertos (de Dag van de Doden op 2 november) is wereldberoemd en de nagedachtenis van overleden voorouders wordt altijd levend gehouden.

Doodshoofden van suiker. De kleurrijke ontwerpen staan voor de vitaliteit van leven en de persoonlijkheden van de doden.

In de beste Mexicaanse eetfilm Como agua para chocolate (Rode rozen en Tortilla’s), leeft men ook met de geesten.

Tita wordt op de keukentafel geboren, dus geen wonder dat Tita een goede kok wordt en het eten dat ze klaarmaakt ‘leeft’. Wanneer Nacha, de vriendelijke kokkin van de familie, overlijdt, leidt de geest van Nacha Tita met goede adviezen door het leven. Wanneer Tita’s strenge moeder sterft, wordt ze een boze geest en achtervolgt Tita met ongeluk. Tita is verliefd op Pedro, maar ze mag niet met hem trouwen. Hij trouwt met haar oudste zus, om maar dicht bij Tita te kunnen zijn. Niet in staat om haar liefde rechtstreeks aan hem over te brengen, ‘communiceert’ ze met hem via het eten dat ze maakt.

EEN DINER MET PASSIE

Als Tita verdrietig is tijdens het koken, worden haar emoties door het voedsel geabsorbeerd. Zodra de gasten eten van haar voedsel, worden ze overweldigd door dezelfde emotie als Tita. Zo doet het eten van de bruidstaart het hele feest omslaan in een huilfestijn, eindigend in een collectieve braaksessie.
Wanneer Tita rozen van Pedro ontvangt is ze vol van liefde en lust. Ze bereidt kwartels met rozenblaadjes en zodra een zus van Tita dit eet heeft ze een hartstochtelijke sessie met een passerende revolutionair. De magie zit in het eten en in het koken.

como agua para chocolate
Kwartel met rozenblaadjes

PIÈCE DE RÉSISTANCE

Eindelijk, als Pedro en Tita vrij zijn om te doen wat ze vinden, kookt Tita de beroemde tricolore van Mexico: gevulde groene paprika’s met rode granaatappel en witte walnotensaus. Door haar geluk eindigt het feest in een gigantische orgie.

green peppers
Groene paprika’s met walnotensaus en granaatappel

DE SCHRIJFSTER

De film is eigenlijk lang niet zo beroemd als het boek, geschreven door Laura Esquivel. Het is vertaald in 33 talen, en het bijzondere er aan is, dat de twaalf hoofdstukken samenvloeien met twaalf recepten. Elke maaltijd weerspiegelt een maand in het jaar en weerspiegelt ook een bepaalde tijd of stemming in het leven van Tita. Het is een zeldzame combinatie van een echt leuk boek om te lezen met hele goede Mexicaanse recepten. Vrijwel alle recepten worden ook door Cinema Culinair gebruikt. Haar man Alfonso Aura is een beroemde acteur / regisseur / scenarioschrijver en regisseerde de film van haar boek.

laura esquivel

GERELATEERD:

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

CHEF

Chef is een 100% feel good film. Het biedt geweldige gerechten, een Latijnse smaak en mensen die hun baan opzeggen om hun instinct te volgen. Wie wil dat nou niet?

ESTÔMAGO

Estômago neemt je mee naar het rauwe en zwoele Brazilië. Een mysterieuze kok, een verleidelijk hoertje, goddelijk eten en een spannend verhaal over macht, pure passie, gastronomie, erotiek en een ‘crime passionel’.

COMO AGUA PARA CHOCOLATE

Rozenblaadjes bij de kwartel, bittere tranen in de bruidstaart… In deze sfeerfilm Como agua para chocolate betovert de kok haar gasten via haar gerechten. Mexicaanse klassieker over onbeantwoorde liefde, verleiding, verlangen en romantiek. Proef de passie!
1
Winkelwagen
Scroll naar boven