DE KUNST VAN HET NIET-ETEN

DE KUNST VAN HET NIET-ETEN

NU TE KOOP

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

DE KUNST VAN HET NIET-ETEN

DE KUNST VAN HET NIET-ETEN

NU TE KOOP

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

previous arrow
next arrow

Terwijl we een keer gerechten van Julie & Julia proefden, probeerden we wat foto’s te maken van onszelf terwijl we genoten van het heerlijke eten. Nou, elke foto zag er vreselijk uit! Niet omdat WIJ er vreselijk uitziet – we zien er namelijk altijd geweldig uit – noch omdat we geen foto’s kunnen maken, maar simpelweg omdat al dat eten in onze mond er onsmakelijk uitzag. Die open mond, dat treinwrak in je mond, die close-up neusgaten … Het is allesbehalve smaakvol. Wat ons vervolgens deed afvragen: hoe eten acteurs dan hun eten, bv, in de foodfilm Julie & Julia? Zes trucks om te eten in film.

1 EET NIET

Eigenlijk eten de meeste acteurs in films niet echt. Ze stoppen een lepel of vork in hun mond, maar kauwen eigenlijk lucht weg. Soms kunnen we zelfs acteurs zien drinken uit lege kopjes thee, of ze houden hun kopje in een bepaalde hoek, zodat we niet kunnen zien dat het leeg is. Dit is perfect gedaan in deze clip van Modern Times. Film, het is tenslotte een fantasiewereld, dus waarom zou je je druk maken?

2 HAND VOOR JE MOND

cover mouth julie julia
Hand voor je mond

Bij Julie & Julia lijkt het meeste voedsel ook daadwerkelijk gegeten te worden. Dat is best bijzonder, want als een scène meerdere keren moet worden overgedaan, krijgt een acteur al gauw veel te veel binnen. Om niet in een gapende mond te kijken, zijn er verschillende trucs die acteurs gebruiken. Merk als eerste op dat veel voedsel vrij groot is en de mond van de acteur bedekt. Of ze houden gewoon hun hand voor de mond, waardoor ze het zicht op de slokdarm blokkeren. Deze techniek is voor beide partijen winstgevend: je ziet de acteur (maar niet zijn / haar mond) en je ziet het heerlijke eten in hetzelfde shot. Soms kantelt de acteur het eten extra richting de camera, om het eten goed te laten zien.

3 PRAAT NIET

julie julia talking
Praten en eten tegelijkertijd: erg riskant.

Houd op elk moment je mond gesloten en maak de passage van het eten naar de mond extreem kort. Kijk naar Amy Adams en Chris Messina die een bruschetta opeten, die doen dat superbehendig. Ze doen allebei heel even hun mond open en ze lijken niet alleen echt op hun eten te kauwen, maar ze praten ook tijdens het eten. En het ziet er nog steeds smakelijk uit.

4 SLIM AFLEIDEN

Als je voedsel eet in een film, gaat het niet om je mond, maar om het eten. En je kunt veel spelen met eten. Spaghetti op een vork draaien is een favoriete bezigheid onder acteurs, maar ook het breken van kreeften en kippen, het strooien van zout en peper of gewoon wat zitten frutten in prutjes. Amy Adams in de video hierboven gebruikt haar eten op de vork als een aanwijzer terwijl ze over Julia Child praat, en onderstreept daarmee het belang van voedsel in de haar exposé.

5 DOE HET SAMEN

In dit mooie shot drinken Julie & Eric (Amy Adams en Chris Messina) hetzelfde op precies hetzelfde moment. Het is een sociaal iets, dingen tegelijk doen maakt ons één en daarom houden we van Cinema Culinair. Maar merk op dat wij – de kijkers – hier twee shots van de actie tegelijk krijgen: en gezicht en en profiel. Twee shots voor de prijs van één! Dit zie je niet vaak in films, eigenlijk alleen als mensen roken, drinken of eten.

dubbel drinken Julie Julia

6 DE GOEDE HOEK

Kantel zowel hoofd als camera naar beneden om te voorkomen dat je in de diepe afgrond van een open mond kijkt. Dit maakt het eten ook aantrekkelijker dan een frontaal zicht of een profiel. Als al het andere niet lukt, kan de cameraman nog altijd een veilige afstand bewaren en als laatste redmiddel kan de editor het lelijke moment van de waarheid gewoon wegsnijden.

Bon appétit!

julie julia bruschetta

GERELATEERD:

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

JULIE & JULIA

Geweldige foodfilm met superveel gerechten. En met Meryl Streep… zij zorgt ervoor dat je elke keer weer enorm moet lachen. Douze points: echt een eerbetoon aan Julia Child.
Winkelwagen
Scroll naar boven