DRIE GRUWELIJKE EETFILMS

CINEMA CULINAIR THUIS MET QUARANTAINE EETFILMS

NU TE KOOP

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

DRIE GRUWELIJKE EETFILMS

CINEMA CULINAIR THUIS MET QUARANTAINE EETFILMS

NU TE KOOP

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

previous arrow
next arrow

Eten in film: het gaat meestal over koks, restaurants of foodies. Niet erg herkenbaar als je de hele dag thuis moet eten, hoe goed je ook kookt. Dus we hebben gezocht naar films die inspiratie geven hoe je nu het beste kunt eten in een gedwongen isolatie. Hoe kom je aan eten, wat eet je dan en hoe wordt het klaargemaakt? Drie Netflixtips voor een thuis-Cinema Culinair in isolatiesfeer, natuurlijk inclusief recept of menu bij iedere film.


1 ADRIFT

Les 1 in quarantaine-eten is: ben voorbereid. In de meeste post-apocalyptische en overlevingsfilms zie je dat de hoofdpersonen een voorraad hebben en jachtspullen. In de waargebeurde film Adrift zien we Tami overleven op een jachtschip dat na een orkaan op drift is geraakt in de Stille Oceaan. De voorraad eten aan boord bestaat uit blikken zonder etiket (instant surprise diner), blikjes spam, blikjes sardines, een fles hete saus, flessen bier en een pot pindakaas. Verse tonijncarpaccio schiet ze met haar harpoen. Voor dit recept heb je iets meer voorraad nodig.

adrift
Jagen op verse vis (minuut 83)

RECEPT TONIJNCARPACCIO (MINUUT 83)

HoeveelheidIngrediënten
1 moot (250 gram)Tonijn, zelf met een harpoen geschoten
125 gramRucola of ander beschikbaar saladegroen
20 gramGeschaafde Parmezaanse kaas
1 elKappertjes, afgespoeld (of gebruik zout)
snufjeChilivlokken
1 el Citroensap
1 teentjeKnoflook, uitgeperst
SnufjesZout en peper

Verwijder eventuele vliezen of kraakbeen van de tonijn, verpak de vis stevig in huishoudfolie en leg hem ca. 1 uur in de vriezer, tot het vlees licht bevroren maar zeker niet hard is. Doe ondertussen voor de dressing het citroensap, de olijfolie, knoflook, kappertjes, chilivlokken en wat zout en peper in een kom en klop alles door elkaar. Snijd de tonijn met een scherp mes in heel dunne plakken. Ais dit lastig blijkt te zijn, snijd de vis dan in plakken en leg ze tussen twee lagen huishoudfolie. Klop dan met een houten deegroller zachtjes op de vis zonder de vis kapot te slaan. Rol de plakken vis uit tot de gewenste dikte – zo zullen alle sporen van het kloppen worden uitgewist. Verdeel de plakken vis zodanig over vier borden dat deze volledig zijn bedekt. Besprenkel de vis met de dressing en leg in het midden wat rucola. Bestrooi het geheel met de Parmezaanse kaas.

pindakaas
Sidedish: Skippy pindakaas (minuut 47)

2 2001, A SPACE ODYSSEY

Netflix biedt ook stevige klassiekers, en 2001, A Space Odyssey is actueler dan ooit. Stanley Kubricks meesterwerk uit 1968 toont hoe mensen voor lange tijd in isolement in hun ruimteschip leven en hoe ze zich relateren tot hun computersysteem HAL, of andersom.
Les uit deze film is; hou het compact en functioneel. Het eten aan boord is synthetisch en vloeibaar of gepureerd en dient geen enkel ander doel dan voedingswaarde. Het vloeibaar voedselpakket bestaat uit acht doosjes (met rietjes) met de smaak van frietjes, fruit, kaas, koffie, vis, mais, erwtjes en worteltjes en wordt rondgebracht door space-stewardessen. Het gepureerde voedsel zit in aparte trays en hebben een kleur al naar gelang de verschillende smaak.

foodtray
Voedselpakket met vloeibaar voedsel (minuut 34)
space odyssey
Bord met vier kleuren puree (minuut 60)

RECEPT VIER KLEUREN PUREE (MINUUT 60)

HoeveelheidIngrediënt
1 bakjeHummus (kant en klaar)
1 zakDiepvrieserwten
5 blaadjesMunt
10 (2*5)Bloemige aardappelen, geschild en in stukken
10Worteltjes, in stukken
100 mlBouillon, warm
1 bakjeChocolademousse (kant en klaar)

Kook de aardappelen gaar in gezouten water, de helft kook je met de worteltjes gaar, de andere helft kook je apart.

Voeg daar in de laatste minuten de erwtjes toe. Giet af en pureer. Meng nog wat bouillon erdoor heen en breng op smaak met peper en zout.

Doe de vier purees in identieke schaaltjes en serveer. 

3 GOODFELLAS

“In prison, dinner was always a big thing. We had a pasta course, and then we had a meat or a fish. Paulie did the prep work. He was doing a year for contempt and had this wonderful system for doing the garlic. He used a razor, and he used to slice it so thin, it used to liquefy in the pan with just a little oil. It was a very good system. Vinnie was in charge of the tomato sauce.”

– Henry Hill (Ray Liotta) in Goodfellas.

Goodfellas, Martin Scorsese’s meesterwerk over het leven van maffioso Henry Hill is eveneens op Netflix te zien. Henry wordt met zijn maten opgepakt en gevangen gezet, maar ja, als je een maffioso bent, dan blijft het leven in de gevangenis gewoon doorgaan en eten ze spaghetti meatballs. Les uit deze film is dus: onderhoud je netwerk.

Scorsese luistert, zoals alle Italiaanse immigranten, naar zijn moeder, ook als het om eten gaat. Beide ouders van Scorsese deden als acteur mee in deze film. (Zie verder de blog over de keuken van Mama Catherine Scorsese en andere keukens in film). En kijk ook hoe ze hier pizza maakt: ‘it’s so good because I made it’. 

Goodfellas garlic
Knoflook voor de pastasaus (minuut 49)

RECEPT PASTASAUS ALA MAMA SCORSESE

HoeveelheidIngrediënt
1 groteUI, in kleine stukken gesneden
2 elOlijfolie
3 blikjesHele tomaten
2 blikjesTomatensaus
500 mlWater
1 klein blikjeTomatenpuree
6 tenenKnoflook, gepeld en zeer dun gesneden
2Wortelen, geschild en in stukjes
1Aardappel, geschild en in stukjes
5 elBasilicum, fijngesneden
5 elPeterselie, fijngesneden
Naar smaakZout en cayennepeper

Bak de ui 5 minuten in de olie, regelmatig roeren. Pureer de tomaten in een blender. Voeg alle tomaten, het water, de groenten en de kruiden toe in de pan. Breng het aan de kook en zet het vuur dan laag. Roer regelmatig, dek af en verwarm minstens 30 minuten. Serveer met de gehaktballen uit dit recept.

No items were found matching your selection.

Winkelwagen
Scroll naar boven