Alleen maar bingewatchen is saai en afstompend, dus om wat leven in de (Netflix-)brouwerij te schoppen, tippen we drie films die geschikt zijn voor een thuis-Cinema Culinair. Dus lekker de tv aan, film kijken en op het goede moment het bord op schoot serveren. Hier zijn drie Netflix-films die in april 2020 te bekijken zijn (en waarschijnlijk langer), met een recept van 1 gerecht uit de film.
1 DE MARATHON
De Rotterdamse marathon is uitgesteld, maar de film De Marathon is gelukkig op Netflix te zien. Een heerlijk Rotterdamse komedie – een lach in een traan – over een groep mannen die de marathon lopen om hun baan in de garage te houden. Misschien niet gedacht, maar de film heeft maar liefst 13 eetmomenten en nog veel meer drinkmomenten. We kiezen hier het meest passende marathon menu met goed stapelende koolhydraten.


RECEPT PASTA PARMEZAAN (MINUUT 65)
Hoeveelheid | Ingrediënten |
---|---|
1 | Ui, gesnipperd |
1 teen | Knoflook, geperst |
30 gram | Boter |
30 gram | Mozzarella |
50 gram | Parmezaanse kaas, geraspt |
2 takjes | Verse peterselie |
1 el | Olijfolie |
Verwarm wat olie in een pan en bak de ui en de knoflook op laag vuur. Smelt in een ander pannetje de boter. Wanneer de boter helemaal gesmolten is, kun je de bloem toevoegen. Roer het goed met een garde door en laat even garen. Giet een beetje melk bij het mengsel. Roer goed door, totdat deze wordt opgenomen door de bloem. Herhaal dit tot de melk op is. Laat het geheel nog even op het vuur staan, zodat de saus wat indikt. Trek de mozzarella uit elkaar en roer de stukjes samen met de Parmezaanse kaas door de saus. Laat de kaas goed door de saus smelten, schep vervolgens de gebakken uitjes door de saus. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat peterselie.

2 ALWAYS BE MY MAYBE
Een van de aardigste foodfilms op Netflix is de romantische komedie Always be my maybe. De meeste films in dit genre zijn mierzoet, maar deze film heeft een aangename sfeer, een paar hilarische scenes (onder meer met Keanu Reeves) en natuurlijk .. heerlijk eten. De twee hoofdrolspelers zijn Koreaans en Vietnamees, de een is een succesvolle chef, de ander worstelt met zijn bescheiden bestaan.


RECEPT KIMCHI JUN (KIMCHI PANNENKOEK, MINUUT 93)
Hoeveelheid | Ingrediënt |
---|---|
1 potje | Kimchi (of beter zelfgemaakt*), kleingesneden |
1 | Kleine ui, gesnipperd |
3 | Bosuitjes |
3 el | Bloem (of meer indien nodig) |
1 tl | Suiker |
3 el | Water |
3 el | Spam, fijngesneden |
4 el | Zonnebloemolie |
* Kimchi is gefermenteerde groente, meestal Chinese kool. De smaak is friszuur en pittig, een gemakkelijk recept is hier op Culy.nl te vinden.
** Spam of Smac is ingeblikt varkensvlees. Het wordt toegevoegd door de hoofdrolspeelster om de smaak van vroeger te benadrukken. (Haar moeder kon niet koken…) Kan naar smaak weggelaten worden.
Meng de kimchi, wat nat van de kimchi, ui, bosui, suiker, bloem en water in een schaal tot een beslag. Verwarm een koekenpan met anti-aanbaklaag en doe er 2 el olie in. Giet het beslag in de pan en spreid het gelijkmatig over de bodem.
Bak het rustig in 3 tot 5 minuten tot de onderkant krokant en goudbruin is. Draai de pannenkoek voorzichtig om. Dit kan met een spatel of flip het om met behulp van een grote deksel of flip uit de pan in de lucht (voor gevorderden, maar in de film gebeurt dat dus altijd). Giet langs de rand 2 el olie erbij, til de pannenkoek op zodat de olie het midden van de pan bereikt. Bak 3 tot 5 minuten tot het bruin is. Vlij de pannenkoek op een grote schaal, snij in punten en serveer direct.
3 HET REGENT GEHAKTBALLEN
Toch zeker een plaats in de top vijf van eet-animatiefilms (met Ratatouille onverslaanbaar op nummer 1). Cloudy with a chance of meatballs (het regent gehaktballen) is een prima gezinsfilm over een nerdy jonge uitvinder die een machine maakt die water in eten verandert. Het suffige visserij-dorp transformeert naar een vrolijk luilekkerland waar de gebraden haantjes nu eens echt naar binnen vliegen.


RECEPT AMERIKAANSE GEHAKTBALLETJES (MINUUT 49)
Hoeveelheid | Ingrediënt |
---|---|
3 sneden | Witbrood, zonder korst, in kleine blokjes gesneden |
180 ml | Koud water |
500 gram | Rundergehakt |
500 gram | Italiaanse worstjes, het gehakt uit de darm gehaald |
50 gram | Parmezaanse kaas, geraspt |
4 tenen | Knoflook, gesnipperd |
2 tl | Zout en peper |
1 | Ei |
100 gram | Bloem |
100 gram | Boter |
Mix het broodkruim met het water en laat even apart staan. Mix gehakt,Italiaans gehakt, Parmezaanse kaas, knoflook, zout, peper, ei en het broodkruim goed door elkaar.
Vorm er gehaktballen van ter grootte van een bolletje ijs. Doe bloem in een kom, rol de balletjes erdoor.
Verwarm de boter in een braadpan en braad de balletjes goudbruin. Dit moet in 2 keren, zorg ervoor dat er niet teveel balletjes in 1 keer in de pan zijn. Draai steeds om zodat alle zijden goed bruin zijn.
Als je de balletjes in een pastasaus opwarmt kunnen ze daarin nagaren. Zo niet, bak de balletjes wat langer, zodat ze door en door gaar zijn.
