WERKEN IN EEN PROFESSIONELE ANIMATIE KEUKEN
Ratatouille is een animatiefilm, maar de makers hebben er alles aan gedaan om de keuken en het eten zo echt en professioneel mogelijk te maken. Zo heeft iedereen zijn station: de saucier, de rôtisseur, de garde manger (koude keuken) de sous-chef en de chef natuurlijk. Onlangs werden de keukenscènes aan professionele chefs getoond en die waren erg onder de indruk. Alleen de koperen bordenwagen vonden ze wat overdreven.
Ook het eten zelf is zo smakelijk en realistisch mogelijk geanimeerd. De Amerikaanse Sterrenchef Thomas Keller was de culinaire coach van de film en was onder meer verantwoordelijk voor het mooi gedresseerde torentje ratatouille in de film. De animators van Pixar stelden alles in het werk om de getekende gerechten er even heerlijk uit te laten zien.

RECEPT COQUILLES MET KAVIAAR
Hoeveelheid | Ingrediënten |
---|---|
8 | Groene asperges |
4 | Sjalotjes, gehalveerd |
8 | Coquilles |
2 el | Olijfolie |
2 el | Boter |
Naar smaak | Peper en zout |
1/2 | Citroen |
1 el | Olijf olie extra vierge |
1 potje | Kaviaar of lompviseitjes |
Gaar de asperges kort in gezouten water.
Glaceer de sjalotjes langzaam met olie in een koekenpan.
Verhit een koekenpan goed, doe boter in de pan en bak de coquilles snel gaar. Het is handig om dikke coquilles doormidden te snijden. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Maak een dressing van citroen en olijfolie.
Dresser de asperges en sjalotjes op de borden, doe de coquille erop, lepel er een beetje kaviaar op en sprenkel de dressing eromheen.

RECEPT ZALMTOURNEDOS
Hoeveelheid | Ingrediënten |
---|---|
500 gram | Zalmfilet zondeval |
handvol | Blaadjes basilicum |
2 el | Boter |
enkele | Minigroenten (worteltjes, aspergetips en kerstomaatjes |
Snijd de zalm zo in dat lange plakken ontstaan van ongeveer 4 cm hoog zijn en 15 cm lang. Verdeel basilicum blaadjes op de plakken en rol deze dan op. Wikkel touw rondom de rol, laat boven en onderzijde vrij. Bak goudbruin in boter en breng op smaak met zout en peper. Verwijder het touw. Serveer met kort aangebakken minigroenten.
RECEPT BIETENTIMBAALTJES
Cinema Culinair serveert het hele menu van Ratatouille vegetarisch. We hebben daarom de zalmtournedos vervangen door een overheerlijk bietentimbaaltje.
Hoeveelheid | Ingrediënten |
---|---|
1 | Pak voorgekookte bieten (rauw en zelf koken is lekkerder, dan heb je meer bite) |
1 klein | Bakje ricotta |
1 el | Mierikswortel (potje) |
2 | Eigelen |
1 | Ui, gesnipperd |
2 el | Olie, om in te vetten |
1/2 | Grote augurk, in plakken |
Naar smaak | Peper en zout |
De helft van de bieten in zeer dunne plakken snijden op de mandoline. De rest zeer fijn hakselen samen met de eigelen, ricotta, uisnippers en mierikswortel. Op smaak brengen met peper en zout. Zilverfoliebakjes invetten en in cupcakevormen doen, bekleden met de dunne plakken biet. Vullen met het mengsel en afbakken in 25 minuten op 170 graden.
Kieper het bakje om op het bord en dresseer met minigroenten.