Met 10 gerechtebn

WITH 10 DISHES AND 10 FILMS IN THE NEXT 10 DAYS

FOR SALE

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

Met 10 gerechtebn

WITH 10 DISHES AND 10 FILMS IN THE NEXT 10 DAYS

FOR SALE

JULIE&JULIA IN HET KURHAUS IN SCHEVENINGEN

previous arrow
next arrow

MET FILMS EN ETEN DE KOMENDE DAGEN DOOR

We will take a break from our take aways for the next two weeks, so that we can cook in the kitchen ourselves! But don't worry: here is a ten-day advent calendar with heart-warming films on (the old-fashioned) TV, with which you can get through the days cooking up a film.

DINSDAG 22 DECEMBER
20.30 uur NET5
en MAANDAG 28 DECEMBER
11.20 uur BBC1

PADDINGTON 2

Dè film om de Britten echt te gaan missen: Paddington. Het beertje maakt hier de typische engelse marmelade samen met de gevangeniskok.

HoeveelheidIngrediënten
320 gramSinaasappels
400 gramSuiker
1 elCitroensap
SnufKaneel
1 elWater

RECEPT MARMELADE

Leg de sinaasappels in een pan met water en breng aan de kook. Laat 2 uur zachtjes koken. Laat de sinaasappels uitlekken en snijd in dunne plakjes. Hak de plakjes fijn en leg terug in de pan.

Voeg het citroensap en water toe aan de fijngehakte sinaasappels. Voeg suiker toe en roer door elkaar. Zet op een laag vuur en roer zodat de suiker oplost. Breng terug aan de kook en laat ca. 20 min. zachtjes koken. 

Schep het mengsel in gesteriliseerde potten en draai de deksel erop. Draai de potten om en laat afkoelen.

WOENSDAG 23 DECEMBER
23.00 uur BBC2 en
ONLINE HIER TE HUUR

PHANTOM THREAD

Een beetje een cult-foodfilm, deze laatste film van Daniel Day-Lewis als sensitieve mode-ontwerper die moedwillig de vergiftiging door zijn vriendin ondergaat. De giftige paddenstoelen hebben we hier vervangen door oesterzwammen.

HoeveelheidIngrediënten
8Oesterzwammen
1 teenKnoflook
1 elPeterselie, gehakt
3Eieren
naar smaakPeper en zout
1 elBoter of olie

RECEPT PADDENSTOELEN OMELET

Verhit een koekenpan en fruit de knoflook licht in de olie. Voeg gesneden oesterzwammen toe. (In de film zijn het giftige krulzomen).

Kluts de eieren en voeg het mengsel bij de paddenstoelen. Bak op zacht vuur. Als de onderkant goudbruin is, keer om en bak de andere kant. Leg een deksel op de pan. Sprenkel peterselie erover en serveer heet.

DONDERDAG 24 DECEMBER
19.10 uur ONS en
DONDERDAG 31 DECEMBER 15.20 uur ARTE

IT’S A WONDERFUL LIFE

De klassieke film met James Stewart die zijn dorp en hypotheekbank maar niet kan verlaten. Met punch en popcorn en een stevige maaltijd geserveerd met een Yorkshire pudding.

HoeveelheidIngrediënten (10 stuks)
125 gramBloem
250 mlMelk
1Ei
WatOlijfolie

RECEPT YORKSHIRE PUDDING

Verwarm een oven voor op 180°C. Zet een muffinvorm erin.

Doe vervolgens de melk, bloem en ei in de blender met een klein beetje zout. Meng goed.

Haal de muffinplaat uit de oven. Giet in één beweging een beetje olijfolie in elk vormpje. Gevolgd door het beslag. Giet het beslag erin tot elk vormpje halfvol is.

Zet de muffinvorm ca. 15 minuten boven in de oven tot ze goudbruin gebakken zijn.

VRIJDAG 25 DECEMBER
23.15 uur NET5
en te huur bij Pathé Thuis

IT’S COMPLICATED

Hilarische film met Meryl Streep als gescheiden vrouw met een – very impressive – banketbakkerij. Ze verleidt Steve Martin met onderstaande croque monsieur.

HoeveelheidIngrediënten
1 tlBoter
8 snedenRustiek brood
60 mlMascarpone
1 elBieslook
110 gramGeraspte kaas
6 plakkenZwarte woud ham
240 ml Room of melk
3Eieren
Naar smaakZout en peper
1 elOlijfolie

RECEPT CROQUE MONSIEUR DE LUXE

Bekleed een bakvorm (baketray) met bakpapier. Leg 2 boterhammen op de bodem. Besmeer de eerste laag met 1 flinke eetlepel mascarponekaas. Strooi 1 theelepel bieslook over de kaas en bedek met 1/4 van de geraspte kaas en plakken ham over de kaas. Dit is een complete laag. Bouw nog twee lagen, eindigend met een rij brood.

Klop de room of melk met de eieren in een kom. Breng op smaak met peper en zout. Giet de custard over de croque monsieur, dek af met bakpapier en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast alvorens te bakken.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Plaats de baketray in een diepe braadpan en voeg voldoende heet water toe tot halverwege de zijkanten van de broodpan om een ​​au bain-marie te maken. Dek af met een stuk beboterd bakpapier.

Bak ongeveer 45 minuten tot 1 uur of tot het beslag is gestold. Test met een tandenstoker – als hij er schoon uitkomt, haal hem dan uit de oven en uit de bain-marie en laat de croque monsieur afkoelen in de vorm.

Als het afgekoeld is, zet het dan in de koelkast om te koelen. Draai de croque uit de pan en snij in royale plakken.

Verhit in een koekenpan olijfolie en fruit de croque aan beide kanten goudbruin. Serveer met een groene salade.

ZATERDAG 26 DECEMBER
8.00 uur BBC1
en MAANDAG 28 DECEMBER 15.10 uur ARTE

GREASE

Klassieker met lekker vet Amerikaans eten: hamburgers met aardbei- en chocolade milkshake in Frosty Palace.

ZONDAG 27 DECEMBER
12.40 uur BBC1

WALLACE & GROMIT IN THE CURSE OF THE BIG WERE-RABBIT

In deze toffe animatie van Nick Park wordt de groententuin geterroriseerd door konijnen. Gromit zet ze in dit fragment gevangen en voert ze wortelen.

MAANDAG 28 DECEMBER
22.40 uur NET 5

MATILDA

Verfilming van Roald Dahls boek met hier de beroemde chocoladetaart eetscène. Dus vooruit, hier ons superrecept van een taart (naar Rudolphs Bakery) Voor 1 persoon!

HoeveelheidIngrediënten
300 mlWater
90 gramCacaopoeder
250 gramBloem
500 gramSuiker
3 gramZout
2 zakjesBakpoeder
1 tlVanille-extract
350 mlKarnemelk
130 gramZonnebloemolie
3Eieren
3 elRum
250 gramRoomboter
300 gramPoedersuiker
200 gramPure chocolade
2 elCacaopoeder
100 gramCreme fraiche

RECEPT CHOCOLADETAART

Breng in een pannetje het water aan de kook en los de cacao erin op. Laat afkoelen.

Meng in een kom de bloem, suiker, zout en bakpoeder door elkaar. Voeg de vanille- extract, karnemelk, zonnebloemolie en de eieren toe en klop door het beslag. Roer nu ook het cacaomengsel door het beslag. Laat het beslag een uur rusten.

Vet de boterkoekvormen in met boter of olie en bekleed de bodems met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden. Verdeel het beslag over de 3 bakvormen en bak 50 minuten in de oven.

Snijd de zijkant van de taarten rondom los met een mes en stort de bakvormen ondersteboven op een vel bakpapier. Trek het velletje bakpapier aan de onderkant van de taart eraf. Besprenkel de taartbodems eventueel met whiskey of rum en laat ze volledig afkoelen.

Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt au bain-marie. Klop met een mixer de boter en poedersuiker tot een zacht en luchtig mengsel. Voeg de gesmolten chocolade, cacaopoeder en crème fraîche toe en klop 4 minuten verder, totdat je een gladde crème hebt.

Besmeer een taartbodem met een laagje chocoladecrème (niet te dik, anders houd je niet genoeg over voor de rest van de taart) en leg de tweede taartbodem erbovenop. Besmeer opnieuw met een laagje chocoladecrème en dek af met de derde taartbodem. Bestrijk de boven- en zijkant van de taart met de overige chocoladecrème.

Het is handig om de taart in twee (of zelfs 3) fases af te smeren. Breng eerst rondom een dun laagje chocoladecrème en laat opstijven in de koelkast. Met dit eerste laagje kun je alle oneffenheden in de taart wegwerken. Werk daarna de taart strak en glad af met de overige crème.

Zet de taart in de koelkast en laat minimaal 4 uur opstijven.

DINSDAG 29 DECEMBER
14.15 uur NET5

WILLY WONKA & THE CHOCOLATE FACTORY

Alweer een snoepfilm naar een verhaal van Roald Dahl: de oorspronkelijke versie van Sjakie en de Chocoladefabriek, uit 1971. Iets grimmiger dan de latere versie, maar met even bijzonder snoep.

WOENSDAG 30 DECEMBER
20.30 uur NET 5

COMING TO AMERICA

Een Afrikaanse prins (Eddy Murphy) moet een prinses zoeken en doet dat toepasselijk in Queens, New York. Hierboven: een wodka-jus nadat Arsenio Halls blind date zegt ‘Hi, I worship the devil’. Een vervolg op deze film is na 30 jaar eindelijk in de maak.

DONDERDAG 31 DECEMBER
14.25 uur NPO2

WHEN HARRY MET SALLY

when harry met sally nora ephron

Beroemde scène in Katz diner. Lees hier onze blog over deze scène en de schrijfster Nora Ephron ‘I’ll have what she’s having’.

RELATED:

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

JULIE&JULIA EVENT

Great food movie with lots of dishes. And with Meryl Streep… she makes you laugh out loud every time. Douze points: a real tribute to Julia Child.

LA GRANDE BOUFFE

Few films have as much food as La Grande Bouffe. A film for enthusiasts. You either love it or you hate it. Ideal to experience with your best friends. AYOR: At Your Own Risk.

Scroll naar top