Cinema Culinair thuis met drie gruwelijk (Lekker)e eetfilms 

Na weken in een lockdown met romantische films, actiefilms, detectives of superheroes zijn we onontkoombaar beland bij de rijke catalogus van horrorfilms -met eten-. Dan hebben we het niet over zombies die als kannibalen alleen mensen eten, maar over eten waarvan de rillingen je over de rug lopen. Op Netflix zijn er drie films (in deze volgorde van kwaliteit gezet zijn ze serieus de moeite waard) te zien die je doen afvragen wie er eet of gegeten wordt, en wat er precies met dat eten op je bord is gebeurd of nog gaat gebeuren.

1 THE INVITATION

The Invitation is een minder bekende horrorfilm uit 2015 en gaat over Will, een man die met zijn nieuwe vriendin op bezoek gaat bij zijn ex met haar nieuwe vriend (en een groep vrienden). Slecht idee natuurlijk, zeker als we weten dat Will en zijn ex een trauma delen van een verongelukt kind. Maar desondanks gedraagt de gastvrouw zich wel heel vreemd.

Deze film is meer een rode wijn drinkfilm dan een eetfilm en gebruikt twee klassiekers als het gaat om voedsel/drank en horror. De eerste is: *spoiler alert* vergiftigde wijn. De tweede is: er wordt rood vlees (rauw of saignant) geserveerd. Let maar eens op: als iemand rood vlees aansnijdt in een film, dan wordt er binnen 30 minuten iemand vermoord. Het vlees wordt als een roast bij een buffet geserveerd, waarbij ook geroosterde aubergine, aardappels, wortelen en een prachtige salade worden geserveerd. Er wordt dus in ieder geval smaakvol gemoord en gegeten.

ROSBIEF

Hoeveelheid Ingrediënt
1,5 kilo Rosbief (heel, eventueel met keukentouw tot rollade gebonden)
2 Uien, gepeld en grof gesneden
2 Wortelen, gewassen en grof gesneden
2 stengels Bleekselderij, gewassen en grof gesneden
1 bundel Verse kruiden als thijm, rozemarijn, laurierblad, salie
1 bol Knoflook, tenen los maar niet gepeld
genoeg Olijfolie
genoeg Zout en peper
Leg alle groenten, knoflook en kruiden in een ovenschaal en besprenkel ruim met olie. Besprenkel de rosbief met olie en wrijf ruim in met zout en peper. Leg bovenop de groenten. Doe de schaal in de oven en verlaag de hitte tot 200 graden. Bak voor een rauwe/saignant rosbief circa 45 minuten, voor een medium roast: 1 uur, bien cuit: 1 uur en 15 minuten. Haal de rosbief uit de oven en laat nog 15 minuten rusten, ingepakt in zilverfolie en een theedoek.

2 el hoyo (The platform)

El hoyo is een aanrader als nadenkertje over hoe we met voedsel(verdeling) omgaan in de wereld.

In een verticale gevangenis daalt iedere dag als een soort zwevende lift een platform van boven naar beneden, gevuld met eten. De gevangenen op de bovenste verdiepingen kunnen zich laven aan lekker veel keus, maar naar mate het platform zakt, blijft er steeds minder over voor de lagere verdiepingen. De gevangenen wisselen eens per maand van verdieping en zo kom je erachter dat er op de lagere verdiepingen geen eten over is. Totdat een gevangene op de zesde verdieping besluit het eten rechtvaardiger te verdelen over alle verdiepingen.

Het plateau dat uit de keuken op de bovenste verdieping komt bevat alle favoriete gerechten van de gevangenen. Hier een menu perfect passend bij de film:

MENU EL HOYO

Filmmoment Gerecht
Minuut 7 Nasi goreng met pittige kip drumstick
Minuut 44 Salade met noten en druiven
Minuut 55 Slakken
1 uur en 22 minuten Pannacotta met frambozen
Eten aan het platform

PANNACOTTA MET FRAMBOZENCOULIS (4 P.)

Hoeveelheid Ingrediënt
1 dl Melk
5 dl Slagroom
20 gram Vanillesuiker
100 gram Suiker
1 Vanillestokje
8 gram Gelatine
750 gram Frambozen
2,5 dl Water of lichte rode wijn
1 el Citroensap
300 gram Poedersuiker
Feitelijk een slagroomgelatine, maar o zo lekker! Het gerecht vervult een sleutelrol in de film El Hoyo.

Vul een beker met koud water en week er de gelatineblaadjes in.

Schenk de room en de melk in een pan en breng het mengsel rustig aan de kook. Strooi de suiker in het roommengsel en roer. Snij de vanillestok overlangs in twee en gebruik een mespunt om er de pikzwarte zaadjes uit te schrapen. Roer ze door de room.
Knijp de geweekte gelatine uit en los de soepele blaadjes op in de hete room. Roer met de garde tot de suiker volledig is opgelost. Laat de room maar heel kort koken.

Zet de vormpjes op een schaaltje. Verdeel er de gekookte room in en plaats ze in de koelkast. Geef het roomdessert 3 tot 4 uur de tijd om af te koelen en op te stijven.

Mix met een blender of cutter de frambozen tot puree en wrijf ze door een zeef, om de pitjes te verwijderen. Laat op een zacht vuurtje het water of de wijn met de poedersuiker en het citroensap inkoken tot een siroop. Als de frambozen iets zuurder zijn, voeg dan wat meer suiker toe.

Voeg de frambozenpuree aan toe, roer goed om en laat nog enkele minuten meekoken.

Stort de panna cotta op een dessertbordje en serveer met warme of koude coulis.

3 Midsommar

Een andere vorm van eten in een gruwelijke hoofdrol is in de horrorfilm Midsommar te vinden, de tweede film van regisseur Ari Aster, nadat hij het eveneens succesvolle Hereditary maakte. De film is een ontmoeting van twee verschillende culturen, in dit geval Amerikaanse vrienden die een Midzomerritueel in Zweden meemaken, dat maar eens in de 90 jaar plaatsvindt. Ze denken aan een gezellig feest, in werkelijkheid is het een bizar ritueel waar de gasten een belangrijke rol in gaan spelen. Ook hier is er een prachtig buffet, dat niet gruwelijk is, maar doordrenkt is met hallucinante drugs en voodoo-achtige rituelen. Dit menu is ideaal om aan een lange tafel in de tuin te nuttigen.
Prachtig gedekte tafel in de tuin
Salade met rauw ei

MENU VOOR MIDSOMMAR

Filmmoment Gerecht
Minuut 53 Salade met rauw eigeel
1 uur 29 minuten Steakpie, waarvan een met een schaamhaar
1 uur 37 minuten Hallucinerende kruidendrank
1 uur 51 minuten Buffet met haring, geitenkaas, groene asperges en lamskroon.
DEEL dit bericht op: